Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj restauracji. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują rzadsze potrawy takie jak risotto, polentę i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce stosuje włoskie składniki, czy w karcie znajdują się też nie tak typowe dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z wielu części kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski smak.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .

Dobre wina włoskie

Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Obiad we włoskim klimacie bez wyjątku musi zawierać również aperitiff. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku norma. nasze menu Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć szeroką kartę win.

Klasyczna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film