Świetna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film