dobry sklep z kawę

Zwykło się twierdzić, że jeśli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem różnorodne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Kostaryka Las Lajas Black Diamond
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita niemal przez cały rok oraz adoruje ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać gruntownie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.